Hogyan válassz színeket a weboldaladhoz?

színpalettaA színek kulcsfontosságúak a weboldalaknál, hiszen általuk is kommunikálunk látogatóinkkal. A színeket vesszük észre először, amikor egy weboldalra tévedünk, és ezek azonnal hatnak az érzelmeinkre. Nagyon fontos tehát a körültekintő színválasztás és a színek megfelelő kombinálása, amihez most adok néhány hasznos tanácsot. Amikor a saját weboldalunk megtervezéséről van szó, akkor minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy azt kellően vonzóvá és jól használhatóvá tegyük a felhasználók számára. A látogatók pár másodperc alatt eldöntik, hogy egy weboldalon tovább nézelődnek-e vagy továbblépnek. Ez idő alatt nem a szöveges tartalmak, hanem az általános benyomás számít, amit a színekkel és az elrendezéssel érhetünk el elsősorban.

 

A SZÍNEKET A KÖVETKEZŐKRE HASZNÁLHATOD:

 

A színek érzelmeket váltanak ki, ezért gondosan kell eljárni a kiválasztásuknál. Az nem lehet ok egy szín használatára a weboldaladon, hogy az neked nagyon tetszik. A színek kiválasztásánál figyelembe kell venni a terméked vagy szolgáltatásod jellegét, hogy milyen stílusú weboldalt szeretnél létrehozni, de a felhasználók igényeinek figyelembe vétele is nagyon fontos, hiszen alkalmazkodnod kell hozzájuk.

Felhívhatod a figyelmet arra, amit leginkább szeretnél kiemelni

A weboldalak alaphelyzetben általában szürkeárnyalatosak: a háttér fehér, a szöveg fekete. A színeket más design-eszközök mellett arra használhatod, hogy felhívd a figyelmet arra, amit szeretnél kiemelni. Ha az egész weboldal színes, az zavaró. Ezért használd a színeket leginkább olyan fontos elemeknél, mint a gombok, címek, linkek.

Kifejezheted velük egyéniségedet

Ha a figyelemfelkeltés már megtörtént, akkor választhatsz egy olyan színt, amely rád jellemző, ezzel egyedivé teheted weboldaladat.

 

Kommunikálhatsz és befolyásolhatod felhasználóidat:

kék: stabilitás, hűség, nyugalom
sárga: boldogság, optimizmus, fiatalság
zöld: siker, remény, gyógyulás
fekete: erő, professzionalizmus, rejtély
fehér: tisztaság, ártatlanság
piros: szenvedély, intenzitás
lila: méltóság, spiritualitás, luxus
narancssárga: energia, vidámság, melegség

A MELEG SZÍNEK (pl. sárga, narancssárga, barna, piros)
Élénkítő hatásúak, dinamizmust, melegséget, kifelé fordulást, intenzív örömöt közvetítenek. Azonban ha túlzásba visszük a használatukat, akkor agresszivitást sugározhatnak. Különösen hasznosak akkor, ha látogatóink figyelmét a weboldal egy számunkra fontosnak tartott pontja felé szeretnénk irányítani, hiszen így hatékonyan odavonzhatjuk a tekintetüket.

A HIDEG SZÍNEK  (pl. lila, kék, zöld)
Nyugodtságot, passzivitást, hozzáértést, megfontoltságot fejezhetnek ki, valamint tágítják a tereket a weboldalakon. A nyugodtság érzetének megteremtésével elérhetjük azt, hogy a látogatók tovább időzzenek a weboldalunkon. A hideg színeket gyakran kombinálják meleg színekkel, hogy kiegyensúlyozzák a hatásukat.

SEMLEGES SZÍNEK (fehér, fekete, szürke)
Ezek a színek szintén nyugalmat sugároznak, de emellett eleganciát, kifinomultságot és komolyságot is. Azonban, ha nem egészítjük ki őket más színekkel, akkor unalmassá válnak. A fehér mellé illenek a meleg színek, melyekkel együtt rendezettséget, eleganciát és harmóniát fejeznek ki.

Hamarosan jövök a folytatással, figyeld az oldalt!

Vélemény, hozzászólás?